Information om Kangal Garra Rufa

Doktorsfisken eller Kangal Garra Rufa som den heter på latin upptäcktes i början av 1800-talet. Den härstammar från ett ställe i Turkiet som heter Kangal. (Förutom fiskarna är Kangal även känt för sin enorma hund Kangal hunden.)

Kangal i Sivasprovinsen ligger ca 50 mil österut från Ankara, som är Turkiets huvudstad. Ankara ligger mitt i Anatolien eller Mindre Asien vilken är den halvö i sydvästra Asien som upptar större delen av Turkiet. Landskapet domineras av höga bergskedjor och vidsträckta dalar. I närheten av Kangal finns det naturligt varma källor som håller en temperatur på 35-40 grader. I dessa källor lever än idag Kangalfisken Garra Rufa som lärt sig leva i ogästvänliga vatten där varken plankton eller andra växter har överlevt på grund av vattnets höga temperatur. De unika doktorsfiskarna har därför lärt sig att livnära sig på döda hud partiklar från badande människor.

Lokalbefolkningen var bland de första att upptäcka att fiskarnas nibblande hade en flera goda hälsoeffekter. Därför har sedan en lång tid tillbaka har fiskarna behandlat människor för diverse hudåkommor tex psoriasis, eksem mm. Därför kallas fisken populärt för DoctorFish, NibbleFish mm

Garra Rufa används idag av många hälso och skönhetssalonger som skönhetspeeling för händer och fötter så kallad Ichthyoterapi. (Ichtys är latin för fisk.) Fiskarna producerar enzymer i saliven som främjar hudens celldelning vilket är speciellt bra för personer med diverse hudåkommor t.ex. psoriasis där man har en allt för snabb celldelning. Fiskarna kan då hjälpa till att lindra symptomen. Under behandlingen ger fiskarna dessutom en behaglig micromassage som stimulerar blodcirkulationen i fötterna/händerna.

Garra Rufa har INGA tänder utan nibblar bort de döda hudparticklarna. De angriper aldrig frisk och levande vävnad. Vilket betyder att behandlingen är 100% smärtfri. Det kan dock kittlas lite när fiskarna rör sig.

Fisken har en livslängd på ca 5-6 år och blir ca 12 cm som fullvuxen.

Det finns en sägen om en herde som stötte på en het källa efter att han skadat sin fot. Han stoppade ner sin skadade fot i vattnet där dom små fiskarna omringade hans fot och började nibbla på såret, när han upptäckte hur fort såret läkte berättade han för alla om de fantastiska fiskarna och snart började människor med olika hudbesvär att flockas vid den heta källan. I Turkiet har fiskarna länge använts och många har rest dit för att få hjälp med att lindra t.ex, psoriasis. Det är först på senare år det är öppnat olika spa över hela världen.

Kangal Garra Rufa är fridlysta i Turkiet och det är straffbart att föra fiskarna ut ur landet. De fiskar man hittar på olika Spa är oftast odlade fiskar eller helt enkelt en fisk som kallas Chin Chin hybrid eller Garra Rufa hybrid. Se därför till att du får behandling av den äkta Kangal Garra Rufa och gärna att du får se ett certifikat på att det är äkta fiskar.

Text: www.meena.se

Våra Garra Rufa och vårt spa.

Vi har nu drivit Meena Spa i ett år och känner oss trygga i hanteringen och skötseln av fiskarna. Vi har ett filtersystem som vi byggt efter instruktioner från en av europas ledande experter på Garra Rufa, Aqualife Jaspert. Detta har mognat och fungerar utmärkt. Vi har ständigt mycket kunder och många återkommer flera gånger. Vi har gjort misstaget att köpa fiskar "billigare" genom en djuraffär i Helsingborg.....detta fick vi bittert ångra då fiskarna verkligen inte höll måttet och var döda inom 2 månader. Vi misstänker att det inte var äkta Garra Rufa och att de därför inte tålde värmen i våra tankar. Efter detta misstag köper vi nu bara fiskar från Aqualife eftersom vi vet att deras fiskar är riktigt bra.
Vi har även beställt extra mycket fiskar och har nu ett akvarium sidan om där vi säljer fiskar till de som vill köpa Garra Rufa i mindre mängder. Vi har hjälpt ett par andra fiskspa att komma igång. Med allt från filter, akvarium och fiskar till förslag på produkter att sälja i butik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar